понедељак, 05. новембар 2018.

GIBANICA

Gibanica je vrsta srpske pite sa sirom. Najčešće je fil od kravljeg sira, jaja i ulja, ali se u novije vreme dodaju i prašak za pecivo i mineralna gazirana voda. A da bi gibanica bila prava, malo masna, dodaje se i stariji kajmak u fil. Neko kore redja u slojeve, ali je ipak najčešća gibanica "gužvara"gde su kore zgužvane i natopljene filom, a na dnu i po vrhu su ravne kore. I, obavezno koristite one deblje kore koje su baš za gibanicu.       POTREBNO:

500 g kora za gibanicu
500 g kravljeg sira
3 jajeta
malo soli
2 kašike starog kajmaka
100 ml ulja
1 prašak za pecivo
300 ml mineralne gazirane vode

       PRIPREMA:

Izmrviti kravlji sir, dodati mu kajmak, jaja i po ukusu posoliti. Sve dobro sjediniti, dodati prašak za pecivo i polovinu ulja pa polako sipati mineralnu vodu da se dobije redji fil u koji ćete ubacivati zgužvane kore i natapati ih.

Ostatak ulja pomešati s malo mineralne gazirane vode.

Uzeti okruglu tepsiju, po dnu je premazati uljem, staviti ravno 2 kore koje premažete mešavinom ulja i mineralne vode. Ostaviti krajeve da padaju preko tepsije.

Ostaviti 2 kore za vrh gibanice. Ostale kore jednu po jednu zgužvati i utapati ih u fil od jaja i sira. Tako natopljene kore redjati u tepsiju jednu do druge, ali ih nemojte puno sabijati. Neka budu rastresite, a i ne treba ih puno natapati filom.

Na kraju onaj deo kora što padaju preko tepsije ušuškati po vrhu, dodati još one 2 preostale kore jednu preko druge i sve lepo ušuškati da vam površina bude ravna. Po površini koru premazati ostatkom mešavine ulja i mineralne vode.

*Ja gibanicu zasečem na 4 dela da bi tokom pečenja temperatura prodrla do dna i sve bude lepo pečeno.Gibanicu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Za to vreme će dobiti rumenu boju, ali je potrebno da se još 10-15 minuta peče na 180 stepeni da bi i unutra bila pečena.

Pečenu gibanicu malo prohladiti i poslužiti je uz neki kiselo-mlečni napitak.