недеља, 11. новембар 2018.

PEČENA PILETINA S KROMPIROM

Ovo je klasika i nema one domaćice koja bar jednom nije spremala ovo jelo. Ali, za početnike je ipak potrebno napisati i recept. Ovo je za sve one koji tek počinju da kuvaju i puno im znači da sve imaju napisano da bi mogli spremiti ručak.
Važna je dobra piletina, po mogućstvu ona domaća koja šeta, krompir koji se neće raspasti tokom pečenja, ja uvek biram roze krompir iz Dragačeva ili Ivanjice, a sve ostalo će rerna odraditi.



       POTREBNO:

4 batka ili kombinacija bataka i karabataka
2 krompira po osobi (6-8 krompira)
malo ulja
po ukusu soli
po potrebi vode

      PRIPREMA:

Meso dobro posoliti, utrljati so i ispod kožice.

Krompir oljuštiti, oprati i iseći u kriške. Manje krompire iseći u 6, a veće u 8 kriški. Tako isečen krompir posoliti i pouljiti da svaka kriška bude dobro i posoljena i nauljena.

U vatrostalnu ili keramičku posudu staviti krompir, naliti vodo da ogrezne, pa po vrhu poredjati piletinu.

Sve peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni dok ne porumeni piletina s gornje strane. Okrenuti piletinu na drugu stranu, smanjiti jačinu rerne na 200 stepeni i peći dok se piletina i krompir ne zarumene a voda sasvim ispari.
*Možete na kraju pečenja, ali vrlo kratko, okrenuti gornji grejač da bi bila hrskava piletina.

Poslužiti još toplo uz salatu po izboru.