субота, 10. новембар 2018.

PEČENI OSLIĆ

Često spremam ribu i uvek mi je problem kad treba da je pržim jer tada cela kuhinja dugo miriše na nju. Kako je riba zdrava, kod nas se nekako jede samo za slave i posne dane, evo jednog dobrog načina da je redovna spremate bez mirisa, puno ulja i stajanja kraj šporeta.
Pripremite je, ubacite u rernu i vaše je samo da je povremeno pogledate.
Ja sam se odlučila za oslića, ali ovako možete pripremiti i druge vrste ribe.

Ovako pripremljena riba idealna je i za nastupajuće slave.



        POTREBNO:

oslić bez glave po broju osoba
malo ulja
po potrebi oštro pšenično brašno
1 kašičica slatke aleve paprike
po ukusu so
i još začini za ribu ili mešavina biljnih začina, beli luk, peršunov list
pek papir

      PRIPREMA:

Ribu odletiti, oprati i očistiti od iznutrica. Prosušiti je krpom i po želji dobro utrljati so u svaku ribu.

U posudi sjediniti oštro brašno, papriku i začine.

Na dno pleha u kojem ćete ribu peći staviti pek papir i dobro ga pouljiti.

Svaku ribu uvaljati u mešavinu brašna, paprike i začina, pa stavljati na pek papir.

Ako volite beli luk, sitno ga iseckajte i stavite u svaku ribu. Po vrhu svake ribe kanuti još malo ulja i posuti ih sitno iseckanim svežim ili suvim peršunovim listom.

Preko ribe staviti drugi pek papir, dobro ga ušuškati, ali ostaviti bar sa jedne strane otvor da izlazi para tokom pečenja.

Ribu peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 30 minuta. Izvaditi pleh iz rerne, okrenuti ribu na drugu stranu, ako je suva riba slobodno još malo pouljite, nastaviti pečenje bez pek papira dok riba ne dobije lepo rumenu koricu.

Pečenu ribu izvaditi iz pleh i poslužiti uz krompir salatu ili pasulj prebranac. Obavezno je servirajte uz kolutove limuna.



Ovako pripremeljena riba je veoma ukusna, a niste puno vremena proveli kraj šporeta.
Kod mene je bio već oslić, težine oko 800 g, te sam ga ja presekla na pola da se bolje ispeče. Najbolji su manji komadi, planirajte jednog oslića po osobi.