понедељак, 12. новембар 2018.

PILEĆA SUPA I GRIZ KNEDLE S DŽIGERICOM

Kad me uhvati nostalgija i sećanje na neke prošle dane, ja kupim domaće pile i spremim ovu supu. Možda i vi imate slična sećanja na mirise i ukuse, omiljena jela i drage osobe koje su to spremale.
Sve manje vremena imamo za ovakve trenutke i jela, ali probajte bar jednom da odvojite vreme a degustatori će vam biti zahvalni i puni komplimenata.
Podjite na pijacu, ako nemate svoju bakicu koja će vam doneti takvo pile, onda malo prošetajte i sigurno ćete negde naći lepo, žuto i sveže pile. Biće malo skuplje nego u marketu, neće biti na akciji, ali svaka para data za njega dvostruko će vam se isplatiti. Dobićete lepu, žutu i masnu supu, a mirisi koji se šire kuhinjom će biti prijatni i podsetiće vas na vreme kada je sve bilo zdravije i kvalitetnije.



         POTREBNO:

za supu:

2 pileće noge
1 bubac
1 krilo ili trtica
1 šija
malo masnoće koje uvek ima u piletu
1 šargarepa
1 koren peršuna
1 koren paškanata
1 glavica crnog luka
1 krompir
malo soli
vode po potrebi
po ukusu: biber, so ili mešavina biljnog začina

 za knedle:

1 jaje
1 pileća džigerica
malo soli
4 kašike ulja
8 ravnih kašika griza
na vrh noža sode bikarbone
malo peršunovog lista

     PRIPREMA:

Piletinu oprati, staviti u lonac ili dublju šerpu i naliti vodom da je bude preko mesa.

Korenasto povrće očistiti, iseći na manje komade i dodati u supu. Crni luk očistiti od jednog dela ljuske, ostaviti bar jedan sloj, pa ga na alu foloiji malo prepeći na ringli. Ako imate ravnu staklo keramičku ploču, to morate uraditi u tiganju na ringli. Posoliti supu. Pustiti supu da provri, ali ne skidati masnoću sa nje. Smanjiti temperaturu na srednju i nastaviti kuvanje.

Kuvati supu dok meso ne bude mekano. Pri kraju kuvanja dodati onaj jedan krompir oljušten i iseckan na kockice.

Ako vam je voda puno uvrila, dolijte onoliko koliko želite da imate supe. Potrebno je bar 2 litra supe za ovu količinu knedli. Ostaviti supu da blago ključa i začiniti je po ukusu solju, biberom ili mešavinom biljnog začina.

Za knedle uzeti jaje, u njega dodati sitno iseckanu džigericu (seći je tupom stranom noža), ulje, malo posoliti, dodati griz, sodu bikarbonu, peršunov list i sve dobro umutiti da se sastojci sjedine.

Knedle odmah vaditi kašičicom i spuštati u supu koja lagano vri. Kuvati supu s knedlama desetak minuta na srednjoj temperaturi. Isključiti ringlu i ostaviti šerpu na njoj bar još 10 minuta. Knedle će isplivati na površinu i to je znak da su kuvane. Ovim dužim kuvanjem knedli skuvaće se i džigerica.

Još toplu supu poslužiti i uživati.