уторак, 13. новембар 2018.

POHOVANE BUKOVAČE

Pečurke su biljno meso i kao takve su veoma pogodne za pripremanje na razne načine kao zamena za meso. Bukovače su mi omiljene, pa uvek kad nadjem kvalitetne i sveže posebno se obradujem. Volim ih na razne načine, aqli su mi grilovane i pohane posebno omiljene.
Ovako spremljene bukovače mogu se jesti i tople i hladne, uz neku salatu mogu biti odličan bezmesni ručak.       POTREBNO:

400 g bukovača
3 jajeta
po ukusu soli
po potrebi brašno i hlebne mrvice
ulje

     PRIPREMA:

Bukovače oprati, odseći im drškice, i ostaviti ih da se dobro ocede od vode. Staviti ih na krpu, posoliti svaku pečurku i ostaviti ih desetak minuta.

Umutiti jaja i malo ih posoliti.

U posude staviti brašno i hlebne mrvice.

U tiganju zagrejati ulje, svaku bukovaču najpre uvaljati u brašno, onda u jaja i na kraju u mrvice, pa spuštati na vrelo ulje. Smanjiti temperaturu na srednju jačinu.
Kad jedna strana pečurke porumeni, okrenuti drugu stranu i nastaviti s prženjem do rumene boje.

Gotove bukovače staviti na upijajući ubrus da upije višak ulja.

Bukovače poslužiti malo prohladjene uz salatu po želji.

*Ako ne volite pohovanje u ulju, možete sve to uraditi u rerni. Pleh obložiti pek papirom, malo ga pouljiti, panirane bukovače složiti na papir i na svaku staviti po nekoliko kapi ulja. Peći ih u rerni na 200 stepeni dok ne dobiju rumenu boju. Tokom pečenja je potrebno okrenuti bukovače na drugu stranu.