петак, 02. новембар 2018.

SARMICE OD BLITVE S ORASIMA

Kad su u pitanju posne sarme uglavnom sam pravila klasične, ali kad sam ugledala ovaj recept znala sam da ga moram isprobati. Kako sam želela što zdraviju varijantu koristila sam integralni pirinač i sarmice su dobile poseban ukus i teško je pogoditi šta je unutra. U samom receptu je običan pirinač, vi odlučite koji ćete koristiti, a meni su ovo baš bile pun pogodak.



         POTREBNO:

20 listova blitve
malo ulja
2 glavice crnog luka
4 čena belog luk1 šargarepa
200 g pirinča
180 g mlevenih oraha
1 kašika slatke začinske paprike
2 kašike brašna
1,5 l supe od povrća
1 kašika seckane mirodjije
po ukusu: biber, so i mešavina biljnog začina

         PRIPREMA:

Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati. Šargarepu očistiti i sitno iseći ili izrendati.

Na malo ulja propržiti crni i beli luk, dodati pripremljenu šargarepu a potom dodati pirinač i pržiti ga neprekidno mešajući nekoliko minuta.

Nadalje dinstati na umerenoj temperaturi dolivajući pomalo supe od povrća dok pirinač ne nabubri.

Dodati mlevene orahe i papriku i začiniti po ukusu.

Listove blitve oprati, odseći im drške i zadebljanja po sredini. Preliti ih ključalom vodom i ostaviti da omekšaju.

Posebno u šerpi na malo ulja propržiti brašno. Dodati mirodjije te i nju kratko propržiti. Postepeno sipati supu od povrća neprekidno mešajući žicom dok se ne dobije željena gustina. Neka vam sos bude redji jer će se dodatno zapeći.

Listove blitve dobro ocediti, na svaki naneti malo fila od oraha i pirinča, pa oblikovati sarmice.

U vatrostalnu posudu sipati malo sosa od mirodjije, preko poslagati sarmice i preliti ih ostatkom sosa. Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se zapeku.



* Koristila sam integralni pirinač koji sam prethodno posebno skuvala, ocedila od suvišne tečnosti, dodala na prženi luk i sve nastavila po receptu.
Za supu od povrća rastvorila sam 2 kocke od povrća u 1,5 l tople vode.