четвртак, 01. новембар 2018.

STARINSKE KIFLE

U svojoj prvoj svesci recepara imam puno recepata bez mere i sve je otprilike i koliko treba. Dugo sam ih zaobilazila baš zbog tih odrednica, morala bih sve precizno meriti, a ja kod dizanog testa se retko pridržavam mera. Višedecenijsko iskustvo mešenja me je lišilo vage kad mesim peciva, pa sam se malo opustila i zaboravila na tačne mere.
Ali, kako već dugo imam dobru mast, onu pravu domaću, rešila sam da isprobam ove kifle koje su se nekada redovno mesile u svakoj kući u mom kraju. Margarin nije postojao, maslac se čuvao samo za slatke kolače i velike praznike, a masti je bilo na pretek. Sećam se onih velikih emajliranih kanti s poklopcem koje su uvek bile pune pred zimu i sezonu kad krene spremanje svega i svačega s mašću i na masti.
Dok su se kifle pekle kućom se širio onaj dobro poznati miris, miris detinjstva i roditeljske kuće, redjale se slike zaboravljenih trenutaka i sećanje na drage osobe koje bih tako volela da mogu poslužiti ovim divnim, mekanim i mirisnim kiflama.
Ako poželite da napravite ove kifle, obavezno ih mesite kad vas je puno i kad se sve mogu pojesti istog dana. Meni su najlepše prvi dan, a mogu se i zamrznuti pečene i sačuvati za kasnije.



       POTREBNO:

200 ml mleka
200 ml vode
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
500 g mekog brašna tip 400
3 kašike masti

    FIL:

po želji: sir mladi ili sir gauda

     Premaz:

1 kašika masti
1 jaje
malo ulja
posip po želji


       PRIPREMA:

Mešavinu vode i mleka zagrejati da bude mlaka, staviti šećer i izmrvljen kvasac i ostaviti desetak minuta da kvasac nadodje.

U posudu za mešenje staviti polovinu brašna, dodati mast i so i sve rukama "istrljati" da se mast sjedini s brašnom. Dodati u to nadošli kvasac i uz dodatak preostalog brašna umesiti testo koje se ne lepi za ruke. Možda će vam trebati još malo brašna, ali to dodajte postepeno da ne bi testo bilo tvrdo. Umešeno testo je masno i elastično.

Testo prekriti prianjajućom folijom i ostaviti na toplom da udvostruči svoju količinu.

Nadošlo testo podeliti na dve jednake lopte, malo ih na površini posutom brašnom premesiti i ostaviti još 10 minuta.

Od svake lopte razviti krug, iseći ga na 16 delova. Kifle filovati po želji. Smotati svaki trougao u kiflu tako da ima što više namotaja.

Veliki pleh od električnog šporeta obložiti pek papirom i po papiru razmazati mast da je bude svuda.



Slagati pripremljene kifle zbijeno, trebalo bi da vam sve stanu u jedan pleh.

Ostaviti kifle oko 15 minuta da nadolaze, a za to vreme zagrejati rernu na 220 stepeni.

Kifle premazati umućenim jajetom i posuti susamom ili kimom.

Peći ih u zagrejanoj rerni na 220 stepeni do lepe rumene boje.


Pečene kifle izvaditi iz pleha, malo ih prohladiti pre služenja.



*Prohladjene kifle možete zamrznuti. Staviti ih u kesu, odložiti u zamrzivač i po potrebi odmrznuti na vazduhu ili kratko zagrejati u toploj rerni. Pre stavljanja u rernu malo ih poprskati vodom.