недеља, 04. фебруар 2018.

BRZA POGAČA SA SODOM BIKARBONOM

Ovo je pogača koje su pripremale naše bake onda kad nisu imala domaćeg hleba, a pogača sa kvascem je zahtevala duži proces pripreme.
Pogača se sprema pred iznošenje na sto, tada je najukusnija i prosto se razgrabi. Trebalo bi da je tanja kako bi se lepo i brzo ispekla, spolja će imati lepu koricu a unutra dovoljno sredine.

Neko je naziva i presna pogača, ali ona nikako nije nepečena. Kod mene u kraju nešto je presno kad je sirovo.



      POTREBNO:

500 g mekog brašna
250 ml mlake vode
1 kašičica soli
1/2 kašičice sode bikarbone

      PRIPREMA:

Sodu bikarbonu rastvoriti u malo hladne vode i dodati brašnu koje ste posolili.
Uz postepeno dolivanje mlake vode zamesiti testo koje je glatko i malo čvršće.

Testo mesiti oko 5 minuta, a po potrebi dodati malo brašna.
Pokriti testo i ostaviti ga 15-tak minuta dok zagrejete rernu na 250 stepeni.

Uzeti pleh za pizzu, onaj tanak okrugli, malo ga nauljiti, rastanjiti testo u obliku kruga i staviti ga na pouljen pleh. Još malo rukama razvući testo da pokrije pleh. Možete je na nekoliko mesta viljuškom malo izbosti.

Pogaču peći na 250 stepeni da dobije lepo rumenu koricu.

Gotovu pogaču izvaditi iz pleha, malo je po površini premazati hladnom vodom, "umitit" je, uviti u kuhinjsku krpu i ostaviti je da se prohladi, ali kratko, i poslužiti.


Ova se pogača lomi, ne seče se, a služi se topla jer je tada najbolja.

* Testo zbog sode bikarbone dobije blao žutu boju, ali to mu ništa ne smeta. Pojesti pogaču isti dan jer se stajanjem stvrdne.