петак, 23. октобар 2009.

Moja sarma




Pocela je sezona sarmi i evo onog sto ja rado spremam….

Sastojci:

25 lista kiselog kupusa
500 gr mlevene junetine
100 gr pancete
100 gr sunke
2 glavice crnog luka
125 gr pirinca/ rize/
1 dl ulja
po zelji Vegeta, aleva paprika i biber
po potrebi vode
1 jaje

Dodatak :
po zelji i ukusu suva rebra i panceta

Priprema:
Lisce kupusa ocistiti od debelih delova, ako je prekiseo kupus
ostaviti preko noci u hladnoj vodi.

Na ulju proprziti luk, pancetu i sunku iseckano na sitno.
Dodati mleveno meso i prziti jos petnaestak minuta.
Pirinac oprati i dodati u meso.
Zaciniti po ukusu i ostaviti da se malo prohladi fil.
U prohladjen nadev staviti jedno jaje i dobro promesati.
Ovo dodajem da se masa za filovanje dobro poveze.

Uzeti odgovarajucu serpu, moze sa debelim dnom,
malo pouljiti i po dnu sloziti nekoliko listova kiselog kupusa.

Uzimati list po list, stavljati fil i saviti sarmu. Slagati sarme u serpu.
Izmedju redova, ako ih bude dva, staviti pancetu i suva rebra.
Po vrhu isto staviti pancetu i suva rebra, prekriti sa listovima kis. kupusa,
naliti vodom da sarma ogrezne, pritisnuti nekim tanjiricem i staviti da se kuva.

Kad provri smanjiti na najmanju temperaturu i pustiti da lagano ” krcka ”.
Gotova je kad se meso odvaja sa koske/ suva rebra/.

Ne pravim zaprsku jer je ova sarma dovoljno “bogata ” i ukusna.
Sluziti uz proju.

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...