петак, 23. октобар 2009.

Svetosavske perece




Sv. Sava- skolski praznik i velika decja slava…Kad sam bila dete i zivela u Banatu, svake godine sam s nestrpljenjem cekala taj dan i odlazak u seosku crkvu…
Raspuste sam provodila kod babe i dede na selu i ove perece su bile deo crkvenog praznovanja. Deca su recitovala i dobijala slatkise i ovakve perece.
Spremali smo ih i preko godine, ali ove su bile posebne!!!
Danas mislim da sam bas pogodila i cerka mi kaze da ih nikad nisam bolje napravila...
Ova tradicija pravljenja i poklanjanja pereca vezana za Svetog Savu postoji oduvek samo u Banatu. Nema je ni u jednom drugom kraju Vojvodine i ostatka Srbije. Mnogo je priča o tome kako i zašto je to nastalo, ali važno je da se deca raduju tom danu i s nestrpljenjem očekuju ovo prelepo pecivo.
Obradujte svoje mališane, a i one starije, jer se brzo spremaju i ništa u njihovom pravljenju nije komplikovano.

Testo:
300 gr ostrog brasna
500 gr mekog brasna tip"400"
40 gr svezeg kvasca
malo secera
1 kasicica soli
2 dl toplog mleka
3 dl tople vode
1 dl ulja

Premaz:
1 jaje

Slani preliv:
3 kasike mekog brasna
1 kasika soli
po potrebi hladne vode

Priprema:
U toplo mleko staviti 2 kasike ostrog brasna,
malo secera i paketic kvasca i sacekati 10 minuta
da kvasac nadodje.
Pomesati brasna sa uljem i solju i dodati kvasac te
umesiti testo koje se ne lepi za ruke,
ali ne sme biti tvrdo.
Dobro ga mesiti na pobrasnjenoj dasci bar 5 minuta
uz dodavanje brasna ako je potrebno.

Prekriti testo i ostaviti na toplom 30 minuta da
udvostruci kolicinu.

Pripremiti slani preliv:
Pomesati so i brasno i polako dodavati hladnu vodu
i mesati da nema grudvica.
Gustina je kao testo za palacinke.

Od uskislog testa kidati ili nozem odsecati kuglice
i prstima tanjiti u dug stapic. Ovde možete videti tu pripremu.
Smotati perecu i slagati na podmazan pleh.



Ostaviti da kisnu oko 10 minuta dok se rerna zagreje
na 250 stepeni.
Pre stavljanja u rernu, perece premazati umucenim jajetom.

Peci perece do blago zute boje, izvaditi i staviti po njima slani
preliv i vratiti jos 2-3 minuta da se lepo zarumene, a preliv osusi.



Uzivajte u njihovom ukusu.

Malo zanimljivosti o perecama :)