уторак, 01. децембар 2009.

Domaci burek kao iz pekare


Recept je iz časopisa "Hrana i vino" i prvi put sam ga videla na Coolinarici.Maja ga je napravila i svojom slikom zainteresovala sve...Kad sam ga prvi put probala, znala sam da je to ono pravo: nema masti, a ipak burek! Probajte ga, i oduseviće vas :)))

Sastojci za 4 osobe
potrebno:

1/2 kg debljih kora
300 g sira
250 ml vode
125 ml ulja
po potrebi soli

Priprema:

U dublji sud pomešati vodu i ulje i posoliti ( ako vam je i sir dosta slan pazite da ne preterate). Biće potrebno da pre svakog prskanja kora promešate ovu tečnost jer se ulje izdvaja.

Okruglu tepsiju (ja sam koristila br.26) podmazati uljem i staviti 2 kore čiji krajevi treba da prelaze ivice tepsije tj. da vise sa strane. Poprskati mešavinom ulja i vode.

Ostatak kora podeliti na grupice od po 3 kore.
Uzeti 3 kore i staviti ih u tepsiju jednu preko druge gužvajuci ih da mogu da stanu, pa treću poprskati i posuti izmrvljenim sirom.

Ponoviti ovo i sa ostalim korama osim 3.
Prvu od te tri staviti nagužvanu u tepsiju i poprskati.
Staviti i pretposlednju koru. I nju poprskati i staviti ostatak sira.
Staviti i poslednju koru i poprskati mešavinom vode i ulja.
One krajeve koji vise sa strane sada prebaciti preko poslednje kore zatvarajući burek i poprskati tečnošću.
Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni.

Posluživanje:
Kod mene su bile kore za pitu, a samim tim ih je više i burek je dobio na visini... Sve ostalo je kao u izvornom receptu.


Ako želite hrono burek, uzmite kore od heljde ili spelte, mladi sir i količinu ulja smanjite na pola. Ulje može biti maslinovo ili od koštica groždja.