понедељак, 29. март 2010.

Uskrsnja pletenica

Ovu pletenicu pravim za veliki
hriscanski praznik- USKRS :)
To je deo naseg praznicnog menija,
svi su nestrpljivi da je probaju,
pa pokusajte i vi...:)))

Sastojci

Testo :

500 g mekog braana
2,5 dl toplog mleka
1 kasicica secera
30 g svezeg kvasca
1 kasicica soli
2 kasike ulja

Premaz:

50 g tecnog margarina
1 jaje

Priprema:

U toplo mleko staviti secer i
kvasac i sacekati da nadodje.

U brasno staviti so, ulje i
uskisli kvasac te umesiti mekano
testo koje se ne lepi za ruke.

Prekriti ga cistom krpom i ostaviti
na tolpom mestu da kisne.
Na svakih 30 minuta testo malo
premesiti i to uciniti 3 puta.

Kada je testo dovoljno naraslo,
udvostrucilo volumen, rastanjiti ga
na sto tanji pravougaonik.

Premazati rastanjeno testo tecnim
margarinom i uviti rolat.

Uvijeni rolat jos malo razvuci da
svuda bude iste sirine i debljine.
Presaviti rolat na pola, uhvatiti
rukama donji i gornji kraj i uvijati u
suprotnom smeru kao kad cedite ves.

Dobicete uvijenu pletenicu, slozite je
u podmazan pleh i ostaviti da kisne
oko 1 sat.

Premazati pletenicu jajetom i peci je
na 200 stepeni do rumene boje.

Ja sam prvo 15 minuta pekla na 200 stepeni,
smanjila na 150 i pekla jos 15 minuta.

6 коментара:

  1. Divno se zažutila, vidi se da je meka i ukusna!

    ОдговориИзбриши
  2. Baš fino! Mi smo ovako napravljeno pecivo zvali "milchbrot", to je radila moja baka Milica i bilo nam je odlično. Zanima za koliko je ovaj tvoj "planuo". Sigurno puno brže nego što ti je trebalo vremena da ga napraviš!

    ОдговориИзбриши
  3. Nas je troje u kuci tako da nam je potrajao 2 dana :D Mekano i ukusno pecivo koje svi volimo, ali pored sve hrane na stolu malo je ostalo mesta za njega u stomaku..:)))

    ОдговориИзбриши
  4. joj ima ih jako puno,svaki je lijp na svoj nacin,tesko se odluciti koji praviti,mada ja ovakav peciva pravim tjekom cijele godine,kad god se pozelimo !

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...