субота, 15. мај 2010.

Mamine kifle




Kad neko kao ja potice iz plodne Vojvodine,
razumljivo je zasto imam toliko recepata peciva…

Listajuci prvu svesku recepata, pronasla sam ovaj sa
predivnim, mekanim i jednostavnim kiflama…
Jos uvek se secam njihovog mirisa koji me mami u kuhinju, a
tamo me ceka rumena i nasmejana mama..
Za sve nase majke, cuvajte uspomenu na njih :)))



Testo:

500 ml mleka
40 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
1 kasicica soli
3 kasike ulja
1 jaje
800 g mekog brasna

Za premazivanje:
150 g margarina

Za fil:
200 g kravljeg sira
1 jaje

Za premazivanje :
1 jaje

Priprema:

Zagrejati mleko da bude toplo,
staviti u sud za mesenje, dodati
secer i nekoliko kasika brasna.
U sve to dodati izmrvljen kvacas
i sacekati da nadodje.

Nakon toga, dodati ulje, so i
jaje i uz postepenio dodavanje
brasna umesiti mekano testo.

Prekriti teto kuhinjskom krpom
i ostaviti ga na toplom da
udvostruci kolicinu.

Rastanjiti testo, sto tanje, u
obliku pravougaonika i po
njemu narendati margarin iz
zamrzivaca.

Saviti testo u rolnu, iseci ga na
6 delova, oblikovati loptu i
opet ostaviti pokriveno da
nadodje i bude mekano…

Kad isecete na 6 delova, po krajevima
ce se videti margarin i treba ga
malo sakriti. Rukama, nezno,
pritisnuti sa oba kraja testo
i zatvoriti taj otvor. Tako se dobije
lopta, ali je nikako ne premesivati
i gnjeciti.

Fil pripremiti od izmrvljenog
sira i umucenog jajeta.

Na pobrasnjenoj podlozi
razvijati lopte u krug, iseci na
8 trouglova, filovati i savijati
kifle…

Slagati kifle u pleh i tek tad
ukljuciti rernu na 220 stepeni.

Nakon 15 minuta, premazati
kifle umucenim jajetom i
peci u zagrejanoj rerni do
rumene boje…

Posluživanje:

Ako ne pojedete sve kifle, mozete
ih zamrznuti i po potrebi zagrejati i
sluziti ih kao da su tek ispecene :)))
Mogu se filovati po zelji: kackavalj,
sunka ili sl.