четвртак, 22. новембар 2012.

BEOGRADSKA TORTA

" Ljubav je samo riječ i ništa više
...." Šta reći danas kada proslavljamo 25 godina braka ?! Dani i godine prodjoše kao tren, ali ono što nas uvek spaja i hrabri je ljubav, pažnja, poverenje i topli zagrljaj :) Ponosni na našu ćerku i brak, nadam se da ćemo i dalje čuvati naš mali svet od svih bura i tamnih oblaka :) Za ovakav dan jedna nežna torta s ukusom badema, mog omiljenog sastojka torte, suprugovog omiljenog fila i ćerkine obožavane čokoladne glazure :) 

 Kore :
 8 jaja 
 180 g šećera 
 125 g mlevenog badema 
 70 g brašna 

 Fil
 8 žumanaca 
 250 ml mleka 
 140 g prah šećera
 160 g butera 
 50 g skrobnog brašna 
 1 vanilin šećer

 Glazura
 100 g crne čokolade 
 2 kašike ulja 


1
 Najpre pripremiti badem. Sirovi badem preliti vrelom vodom i ostaviti ga u njoj 15 minuta. Oljuštiti badem od kožice, rasprostrti na kuhinjsku krpu i osušiti ga bar 1 sat. Nekada to radim i preko noći. Nakon toga badem staviti na ugrejani tiganj, smanjiti temperaturu na najmanju i kratko vreme ga prepržiti da dobije nežnu boju prženog. Samleti badem i pročeti s pripremom kora. 

Penasto umutiti žumanca sa šećerom, dodati samleveni badem, čvrsto ulupan sneg od belanaca i brašno. Nežno sve sjediniti i usuti u pleh veličine 30x20 cm koji ste obložili pek papirom. 

3
 Tortu peći na 180 stepeni dok se ne odvoji od zidova pleha ili je probosti čačkalicom kroz sredinu , ako nema testa na njoj torta je pečena.

 4 
Izvaditi tortu iz pleha, dobro je prohladiti i preseći kroz sredinu i po dužini na pola tako da dobijete 4 iste kore.

 5
 Za kuvanje fila koristiti lonac s duplim dnom jer se kuva na pari, a ne kao za krempitu i sl. filove . Penasto umutiti žumanca sa šećerom, dodati vanilin šećer, posebno rastvoriti skrobno brašno u malo hladnog mleka da nema gromuljica i dodati u fil. Na kraju dodati i preostalo mleko, smesu sipati u lonac i kuvati na pari sve vreme mešajući. Kuvani fil dobro prohladiti.

 6 
Penasto umutiti buter, dodavati kašiku po kašiku u ohladjen fil i sve dobro sjediniti mikserom. 

Tanko nafilovati kore i premazati tortu sa svih , sem sa gornje, strana filom. Za glazuru otopiti čokoladu s uljem, sve dobro umešati i izliti preko gornje kore. 

Tortu ostaviti u frižideru bar jedan dan i služiti.

2 коментара:

  1. Ova torta mi se baš sviđa! Volim biskvitne kore a u poslednje vreme ih baš retko pravim.
    Srećna godišnjica a da naredne provedete u istoj sreći i zadovoljstvu!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...