четвртак, 17. април 2014.

PITA SA PIRINČEM

Jedna stara dobra posna pita koju sam naučila da pravim dolaskom u Šumadiju. Meni se svidja u slanoj varijanti, a vi možete napraviti i slatku pitu pirinčaru.


POTREBNO:
  • Kore:

  •  500 grtankih kora za pitu
  • Fil:

  •  0,5 dlulja
  •  0,5 dlvode
  •  1praziluk
  •  200 grpirinca
  •  1sargarepa
  •  50 grmariniranih pecurki
  •  4 dlvode za kuvanje pirinca
  •  po zeljivegeta,biber i persunov list
  • Preliv :

  •  1 dlulja
  •  1 dlvode
  •  1/2 kesicepraska za pecivo
  • PRIPREMA:
  • Na mesavini vode i ulja 
    prodinstati sitno naseckan 
    praziluk i dodati narendanu 
    sargarepu.Pirinac oprati i 
    dodati u luk, zaliti vodom i 
    dodati vegetu. 
    Ostaviti pirinac na blagoj tem. 
    da se skuva i voda uvri.
    Na kraju dodati iseckane pecurke 
    i persunov list i zaciniti sa biberom 
    po zelji.
  • Uzeti serpicu i na ringli prokuvati
    vodu i ulje, skinuti sa ringle i umesati
    prasak za pecivo u ovu mesavinu.
  • U podmazan pleh slagati kore,
    svaku prelivati prelivom, a na
    svaku drugu stavljati fil.
    Tako uraditi sa svim korama i filom,
    poslednju koru zarezati na parcad
    i preliti prelivom.
  • Peci u zagrejanoj rerni na
    200 stepeni oko 30 minuta, tj.
    dok se blago zarumeni pita.
    Malo prohladiti i iseci pitu.
  • SAVET:
  • Moja vam je preporuka da dinstate na mesavini vode i ulja jer je pita tada svarljivija i laksa za varenje. Ako ima puno ulja pojedinim osobama izaziva nadutost stomaka. Pirinac skuvajte da budu cela zrna, jer ce se i u rerni jos malo kuvati i peci.

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...