четвртак, 02. април 2015.

LOVAČKE JUNEĆE ŠNICLE

Uvek je problem spremiti juneće šnicle da budu mekane, sočne i da ih svi jedu. Zato su lovačke šnicle dobar izbor, jedino što zahtevaju malo više vremena za spremanje. Ali, dok se one polako krčkaju vi možete raditi nešto drugo, tako da vam je to dobro rešenje kada ste u gužvi i ne želite da se puno bavite kuhinjom. U ekspres loncu je ta priprema još brža. Na kraju ćete, uz pire krompir i salatu, imati odličan ručak :)

POTREBNO:

500 g junećih šnicli bez masnoće i žilica
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
1-2 lovorova lista
50 ml ulja
malo brašna
po potrebi senfa
po ukusu soli, bibera i drugog začina
po potrebi mešavina belog vina i vode
i još malo kisele pavlake

PRIPREMA:

Juneće šnicle malo izlušpati tukom za meso, posoliti i premazati senfom sa obe strane.
U šerpi ili dubljem tiganju zagrejati ulje, šnicle uvaljati ovlaš u brašno i spuštati na vrelo ulje.
Kratko ih propržiti s obe strane pazeći da ne pregore, smanjiti temperaturu ringle na srednju, dodati
lovorov list, sitno iseckani beli i crni luk i mešavinu vina i vode da meso ogrezne.

Šnicle dinstati uz povremeno dolivanje vode oko 2 sata u poklopljenoj posudi, ili dok ne budu sasvim mekane.

Na kraju dodati kisele pavlake da dobijete gustinu sosa, ja ih pravim bez nje i nama se tako više svidjaju.
Tople šnicle poslužiti uz pire krompir i sezonsku salatu po želji.

PIRE KROMPIR:
500 g krompira
so,voda
maslac ili kajmak
mleko po potrebi

A evo i saveta kako napraviti odličan pire krompir :)



1. Izaberite pravi krompir

Pire pravite od krompira koji imate pri ruci – mladi ili stari, beli ili crveni vama je apsolutno svejedno.
Za pripremu pirea od krompira trebaju vam plodovi s visokim procentom skroba – tzv. brašnasti krompiri koji su savršeni za gnječenje.

2. Narežite krompir na kocke

Krompir kuvajte u kori, ili cele oljuštene plodove stavljate u kipuću vodu. Da bi tako skuvao  krompir potrebno vam je minimalno sat i po vremena, obično usred kuvanja izgubite živce i termički ne obradite plodove do kraja.
Oljuštite i operite krompir, pa ga narežite na kockice otprilike iste veličine i stavite u hladnu posoljenu vodu kako bi se svi komadi skuvali u isto vrijeme. Pustite da se krompiri kuvaju dok ne počnu da se raspadaju.

3. Ručno gnječite krompir

Mislite da ćete nedovoljno skuvani krompir pretvoriti u glatku masu uz pomoć blendera. To je najgora stvar koju možete da napravite jednom krompiru. Blender će, naime, krompir pretvoriti u lepljivu masu nalik na lepak, koju nije ugodno ni gledati ni jesti.
Krompir ocedite od vode, pa ga vratite u vrući lonac u kom se kuvao. Na niskoj vatri „dehidrirajte“ krompir od ostatka vlažnosti, pa varjačom počnite lagano da mešate i gnječite masu. Potom masu pretvorite u pire uz pomoć kašike za krompir.

4. Darežljivo s mlekom

Mnogi ne žele vodenasti pire, pa u krompir stavljaju minimalno mleka, pavlaku za kuvanje i maslac, zbog čega je konačni rezultat prilično tvrd, i pomalo „drven“.
Ugrejte mleko ili pavlaku za kuvanje pa ga obilno prelijte preko krompira. Na laganoj vatri i uz pomoć varjače nježno mešajte dok se svi sastojci ne sjedine, i vi dobijete odgovarajuću teksturu. Ne brinite, krompir će popiti sav „višak“ mlijeka,

5. Dodajte začine    

Vaš pire krompir ima vrlo neutralan i vodenast ukus.
Ne plašite se da dobro začinite krompir solju i biberom, a slobodno dodajte i neke druge začine poput naseckanog peršuna ili vlašca. Završite kuvanje s komadićem mekanog maslaca koji će produbiti ukus vašeg priloga.

2 коментара:

  1. Zaista jedan dobar i ukusan rucak, a pire krompir je uvek omiljen, volim da neki put dodam i malo naribanog muskatnog orascica.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :) Ukusi se mogu obogatiti, ali moji vole klasiku :)

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...