уторак, 06. октобар 2015.

GULAŠ SA KROMPIROM

Odavno nisam pravila ovaj vojvodjanski gulaš, a danas sam ga se setila i pripremila kao nekada mama :)
Potrebno vam je juneće i svinjsko meso od plećke, može i malo masnoće da bude na njemu, sprema se na masti i baš sam se iznenadila ukusu. Izbacila sam skoro potpuno, iz zdravstvenih razloga, mast iz upotrebe, ali za ovakva jela vredi malo zažmuriti i "zgrešiti".

POTREBNO:

500 g mesa (mešavina junetine i svinjetine od plećke)
1 kašika masti
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
1 koren peršuna
vode po potrebi
so, biber, slatka aleva paprika
1 kašika paradajz pirea
4 veća krompira
1 kašika brašna
biljni začin

PRIPREMA:

Na zagrejanoj masti prodinstati sitno iseckan luk, dodati iseckanu šargarepu, koren peršuna i meso isečeno na kocke.
Na srednjoj temperaturi, uz povremeno mešanje i dolivanje  vode po potrebi, dinstati meso oko 1 sat.
Krompir iseckati  na kocke ili krupnije kolutove, dodati mesu, posoliti i pobiberiti po ukusu.
Doliti tople vode da jelo tek malo prekrije i još 15-tak minuta sve zajedno dinstati dok krompir odmekne.
Nakon toga razmutiti 1 kašiku brašna s malo aleve paprike u hladnoj vodi i takvu hladnu zapršku spustiti u jelo, sve dobro promešati i ostaviti da krčka još 5-10 minuta na srednjoj temperaturi.
Po želji dodati 1 kašiku paradajz pirea, može i bez toga, dodati još malo biljnog začina po ukusu  i
ostaviti jelo na toploj ringli još 10- minuta.

Poslužiti uz salatu po želji i uživati. Prijatno!


2 коментара:

  1. Recept je odlican, a ako vodite racuna o svom zdravlju spremacete upravo na svinjskoj masti. Informisite se malo, pozdrav! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znam sve o masti, ali znam i šta ne smem i šta mi smeta. Svaka bolest ima svoja ograničenja i tek poneki izlet je dozvoljen.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...