понедељак, 13. новембар 2017.

MESIMO ZAJEDNO- VINO, HRANA I HLEB

Već je poznato da se krajem godine održava okupljanje sajta Mesimo zajedno u organizaciji tima Lesaffre iz Beograda. Naši domaćini se uvek trude da nam ta okupljanja budu edukativna, zanimljiva i u dobrom društvu. Ovog puta je tema bila Vino, hrana i hleb, a okupljanje je upriličeno u podrumu Panajotović na Senjaku. Sve o ovoj vinariji možete pročitati na njihovoj stranici. U divnom kraju, na uzvišenju, a onda silazak u lagume vinarije- doživljaj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.


    Naši domaćini, Mesimo zajedno i podrum Panajotović, su nas prijatno iznenadili i odabirom mesta, a i samim ambijentom koji nas vraća u vremena kada se vinu i hlebu poklanjala pažnja, a svaki zaljubljenik u vino je voleo to uživanje da podeli sa drugima.
U mojoj se porodici desetinama godina pravilo domaće vino i rakija, uvek je tu bilo i slatko vino za decu, tako da me je ovaj jedan dan vratio u detinjstvo i u meni probudio sećanja na divne dane od berbe groždja, pa do slavskog stola gde smo svi uživali u svom omiljenom vinu :)Na ulazu, kroz hodnike osvetljene svećama proveli su nas naši domaćini iz podruma Panajotović, a onda smo stigli i do trpeze koja će u nekoliko narednih časova biti naša učionica, restoran i mesto gde se družimo i opuštamo uz prijatnu muziku, vina i hranu koja nas je već čekala na stolu.


Vrsni poznavalac svoga posla, naš domaćin i enolog Vladimir Panajotović nas je svojom pričom o svakom od 6 isprobanih vina, mamio da ih probamo i uživamo u spoju vina, hleba i hrane.

Asortiman vina možete pogledati ovde. Bilo je tu belih vina, ali i crveniih koja su svojim mirisima golicala naša čula, ala je svako sebi odabrao omiljeno i mogao je dobiti na poklon baš tu flašu vina.
Ne znam zašto, ali nekako mi se čini da je većinu, već na prvi miris, opčinilo kvalitetno crveno vino
Victor Barrique. Mada je i Šeherezada mnogima bila zanimljiva, čak i veoma prijatna za piće na kraju degustacije. Da li kraljica vina dolazi na kraju, ili je to samo moj utisak, ali baš sam bila u velikoj dilemi koje vino odabrati?


Svako od posluženih vina pratio je odredjeni hleb: ražani, beli baget uz dodatak začinskog bilja, kozjeg sira i oraha, hleb koji može biti i kolač jer u sebi sadrži suvo voće a gricka se uz Šeherezadu na kraju degustacije.

Sirevi, mesa tipa ćuretina, piletina i svinjetina uz dodatak sira ili slanine, upotpunili su našu degustaciju a nas upoznali sa jednom novom vrstom uživanja u svakom zalogaju i gutljaju.Ovde ću vam predstaviti deo bogate trpeze bez puno priče, jer slike govore više od reči.
Još jednom hvala našim domaćinima Mesimo zajedno i podrumu Panajotović na divno provedenom danu- puno smo toga saznali, ali smo i vrhunski uživali.


Ako vam se ukaže prilika, ili poželite neko novo iskustvo, preporučujem vam da sebi organizujete nekoliko sati opuštanja i uživanja u podrumu Panajotović :) Ljubazni domaćini će vam ispričati mnoge tajne uživanja u vinu, hrani i hlebu :)


I za kraj jedan veliki pozdrav svim dragim ljudima koji su tog dana bili deo ekipe Mesimo zajedno.                                                                              Živeli!