уторак, 12. април 2011.

Pita od domacih kora ili kako napraviti savrsene kore :)



Dugo sam mislila da nema sanse napraviti savrsenu pitu od domacih kora ako ne stavim
malo kvasca ili praska za pecivo...:(
Uvek sam bezala od razvlacenja domacih kora, izgovarala se da mi pucaju, da nisu dovoljno
tanke i sve tako....Ali, ipak sam bila manje uporna i brzopleta, a ove kore su tako
jednostavne i od sad cemo uzivati u domacoj piti kad god pozelimo :)


Sastojci:

500 g brasna tip 500

1 kasika ulja

1 kasicica soli

3 dcl mlake vode

i jos brasna po potrebi


Priprema:

U posudu za mesenje staviti brasno, so i ulje,

polako dodajte vodu i rukama mesiti testo.

Ako vam je testo lepljivo, dodati jos malo

brasna, prebaciti testo na brasnom posut

platneni stolnjak i mesiti polako uz postepeno

dodavanje brasna do trenutka kad se testo vise

ne lepi za ruke.

Testo mora biti elasticno.


Podeliti testo na 3 loptice, svaku oklagijom

malo razvuci u krug, premazati toplim ,ali ne previse ,

uljem, prekriti prozirnom folijom i ostaviti ga

1 sat da odstoji.


Nakon tog vremena pristupiti razvlacenju testa.

Sve raditi na platnenom stolnjaku.


Prvo malo oklagijom razvuci testo , a onda sve raditi

rukama tako sto podvucete ruke pod testo i

polako ga od sredine razvlacite ka ivicama stola.

Radila sam na polovini stola jer je testo manje i

ne moze se puno ravuci.


Razvlaciti testo dok mozete, rukom ili nozem iseci

bocne ivice koje su zadebljale i to testo smotati u

loptu. Od njega mozete napraviti lepinju.



Kore preliti uljem, nadevati po zelji i uz pomoc

stolnjaka smotati u strudlicu.

Tako napravljenu rolnicu prebaciti u nauljen pleh,

jos malo preliti uljem i peci na 200 stepeni do

rumene boje.

Pitu izvaditi iz pleha, prekriti cistom platnenom

krpom da malo odmekne i sluziti je uz neki

kiselo mlecni napitak.



Ja sam pravila fil od 300 g sira, 2 jajeta i 1 veze

blitve koju sam samo naseckala, malo posolila i

rukama izgnjecila.

36 коментара:

  1. Mmmm, divno. Zuti se ko dukat. Bravo za recept!

    ОдговориИзбриши
  2. Ništa lepše nema od razvučenih domaćih kora...izgleda fantastično!

    ОдговориИзбриши
  3. Sa domacim korama je najlepse, meni to razvlacenje testa ne ide bas od ruke, ali onu tvoju kiselu banicu stalno pravim....sad cu morati da isprobam i na ovaj nacin!:))

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam :)
    Lana, ovo je testo tako mekano i razvlaci se kao zvaka :) Nadam se da ces se upustiti u tu avanturu i videti da je vredelo :)

    ОдговориИзбриши
  5. Draga, ova pita s domaćim korama izgleda upravo savršeno! Samo jednom sam ih probala raditi, nekako sam još uvijek nesigurna i češće ih kupim...trebam vježbati :)

    ОдговориИзбриши
  6. Пита изгледа одлично! Моја мама одувек прави само домаће коре и то су убедљиво најукусније пите или гибанице. Од ње сам научила да није важан само тип брашна да ли ће се коре добро развући или не, већ и ко је произвођач. Зато ме интересује које (чије) брашно си користила?

    ОдговориИзбриши
  7. Ja sam ranije kupovala namensko brasno za pite, a ovog puta uzela DANUBIUS brasno za kisela testa i testeninu tip 500 i rezultat je iznenadjujuci :) Mislila sam da je potrebno bas namensko brasno, ali ovo me je demantovalo :)
    U celom postupku je najvaznije dobro umesiti testo, ostaviti ga da odmori i onda je mnogo lakse razvuci do zeljene debljine :)

    ОдговориИзбриши
  8. Nista lepse od domacih kora.A tebi je ova pita predivno ispala!!!

    ОдговориИзбриши
  9. odlična pita ! sa domaćim korama mora biti i posebno ukusna. Ja još uvijek mislim da mi kore ne bi uspjele pa se u to ne upuštam, ti si svoje super napravila i pita mami na isprobavanje !

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala svima :) Nije tesko i treba pokusati vise puta, na kraju se stekne iskustvo i mora uspeti :)
    Dilajla, to je tapita :)

    ОдговориИзбриши
  11. Nisam još pravila kore ali me tako mame. Sto na kome bi trebala da radim je u dnevnoj sobi i pravougaon, i nikada nije slobodan. Moraću jedno kad sam sama da zasučem rukave!

    ОдговориИзбриши
  12. Jelena, i moj je sto u istom polozaju, ali iskoristim kad nikog nema :)

    ОдговориИзбриши
  13. Pozdrav, lep recept super pita. Pogledni kod mene na video recepti kako teglim kore a ja cu ti dati recept: 1 kg brasna, 600 ml vode( ne hladne), 30 gr obicne krupne soli, to sve dobro se zamesi 20 minuta i podeli na loptice od po 200 g jedna, svaka loptica namaze se mesavinom ulja sa topljenim buterom i tako stoje 30 minuta, zatim se tegle na sto. Pogledni VIDEO BUREK kod mene na blogu i ako jos nesto zatreba slobodno upitaj. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  14. Odlična pita! Ja sam poslednji put razvlačila kore 99-te. Davno beše i ova tvoja mi baš daje inspiraciju da probam ponovo jer nema ništa lepše od domaćih razvučenih kora. Uzeću parče :)

    ОдговориИзбриши
  15. Hvala svima..Miodraze, ova tvoja varijanta me podsetila na grcku Spanakotiro pitu gde su korice hrskave zbog butera :)
    Saska, tad sam mesila hleb, a sad sam krenula i sa domacim korama..Pozzz :)

    ОдговориИзбриши
  16. Nikada ne reci nikad:)
    Baš mi je drago da si se odlučila i da si zadovoljna. A pita je dobra, predobra!

    ОдговориИзбриши
  17. Snjezo, vise puta sam pokusavala i nisam bila zadovoljna..Na kraju sam bila uporna i isplatilo se :)Nadam se da ce jos neko pokusati :)

    ОдговориИзбриши
  18. Pita izgleda predobro!!! Ja koru odavno nisam pravila, nekako nisam bas majstor... Ali sad kad gledam ovu tvoju, mislim da cu ponovo pokusati :)

    ОдговориИзбриши
  19. Odlična pita, ne kažem ja badava da si TI kraljica testa :)))

    ОдговориИзбриши
  20. Joj divna ti je pita, tako mami:)
    I ja sam preko neta naucila razvlaciti jufke i onda smo jedan period jeli samo pite i strudle od jabuka dok nam nije dozlogrdilo. Mogla bih opet poceti:)!

    ОдговориИзбриши
  21. Izgleda divno...svaka čast Javorka! Isprobaću...prosto moram :)

    ОдговориИзбриши
  22. Morala sam ponovo da prostudiram ovaj recept! Slike su predivne.Ja u testo ne stavljam ulje, a loptice premazem mascu.Iduci put probam po Vasem receptu.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  23. Drage moje, nadam se da sam vam pomogla kao sto su i meni drage prijateljice pomogle :)

    ОдговориИзбриши
  24. super recept...hvala puno..isprobala i ispala pita fenomenalno..lep pozdrav;)

    ОдговориИзбриши
  25. Pita je savrsena. Razvlacenje testa je pravo uzivanje. Igra koncentracije i vestine. Savrseno.

    ОдговориИзбриши
  26. veceras cu da probam po ovom receptu :) javljam vam (ne)uspeh

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...