уторак, 12. април 2011.

Pita od domacih kora ili kako napraviti savrsene kore :)



Dugo sam mislila da nema sanse napraviti savrsenu pitu od domacih kora ako ne stavim
malo kvasca ili praska za pecivo...:(
Uvek sam bezala od razvlacenja domacih kora, izgovarala se da mi pucaju, da nisu dovoljno
tanke i sve tako....Ali, ipak sam bila manje uporna i brzopleta, a ove kore su tako
jednostavne i od sad cemo uzivati u domacoj piti kad god pozelimo :)


Sastojci:

500 g brasna tip 500


1 kasika ulja


1 kasicica soli


3 dcl mlake vode


i jos brasna po potrebi


Priprema:

U posudu za mesenje staviti brasno, so i ulje,
polako dodajte vodu i rukama mesiti testo.
 Ako vam je testo lepljivo, dodati jos malo
brasna, prebaciti testo na brasnom posut
platneni stolnjak i mesiti polako uz postepeno
dodavanje brasna do trenutka kad se testo vise
ne lepi za ruke.


Testo mora biti elasticno.


Podeliti testo na 3 loptice, svaku oklagijom
malo razvuci u krug, premazati toplim ,ali ne previse ,
uljem, prekriti prozirnom folijom i ostaviti ga 1 sat da odstoji.


Nakon tog vremena pristupiti razvlacenju testa. Sve raditi na platnenom stolnjaku.


Prvo malo oklagijom razvuci testo , a onda sve raditi
rukama tako sto podvucete ruke pod testo i
polako ga od sredine razvlacite ka ivicama stola.
Radila sam na polovini stola jer je testo manje i ne moze se puno ravuci.


Razvlaciti testo dok mozete, rukom ili nozem iseci
bocne ivice koje su zadebljale i to testo smotati u
loptu. Od njega mozete napraviti lepinju.


Kore preliti uljem, nadevati po zelji i uz pomoc
stolnjaka smotati u strudlicu.
Tako napravljenu rolnicu prebaciti u nauljen pleh,
jos malo preliti uljem i peci na 200 stepeni do rumene boje.


Pitu izvaditi iz pleha, prekriti cistom platnenom
krpom da malo odmekne i sluziti je uz neki kiselo- mlecni napitak.






Ja sam pravila fil od 300 g sira, 2 jajeta i 1 veze
blitve koju sam samo naseckala, malo posolila i
rukama izgnjecila.




 Možete praviti i pojedinačne pužić-pite tako da svako dobije svoju pitu.