субота, 19. април 2014.

SPANAKOTIRO PITA

Ovo je grčka pita sa spanaćem i feta sirom. Jedna od omiljenih pita u našoj porodici koju smo zavoleli
tokom letovanja, a sad se podsećamo i slažemo da smo najbolju jeli u Stavrosu :) Jeli smo je i u drugim mestima u Grčkoj, ali nigde nisu korice tako hrskave a pita tako ukusna :)
Ako vas put ovog leta odvede do Stavrosa, svratite u pekaru u centru, nalazi se na malom trgu koji gleda na luku, i verujem da ćete se složiti sa našom ocenom.
Od kora koje sam kod nas pronašla, kupujem u Maxi marketu kore po grčkoj tehnologiji, obavezno koristiti buter i feta sir, začine po želji, napravila sam je i pita je sasvim :) Do leta i neke druge pekare uživamo u ovoj piti u kućnoj izradi :)





POTREBNO:

  •  500 gGrčkih kora/tanje kore za pitu/
  •  500 gočišćenog spanaća
  •  125 gbutera
  •  300 gFeta sira
  •  3jajeta
  •  po ukususoli, belog luka, začina/bosiljak,ruzmarin i sl./
  • PRIPREMA:
  • Na 25 g rastopljeno butera 
    prodinstati sitno iseckani 
    spanać sa začinima po ukusu.
  • Malo prohladiti i dodati jaja i sir.
    Smesu dobro umutiti.
  • Ostatak butera rastopiti,
    ali da ne proključa i time ce
    se zalivati kore.
  • Podmazati pleh buterom i
    slagati pitu.
  • Svaki red premazati rastopljenim
    buterom, na svaku treću stavljati
    fil i tako dok se sve ne potroši.
  • Zaseći parčad željene veličine,
    preliti sa malo rastopljenog butera,
    a bilo bi dobro da vam je ostalo i
    malo fila za po vrhu.
  • Složiti pitu u toplu rernu i peći
    na 200 stepeni dok se ne zarumeni.
  • Ako volite hrskavu pitu ne treba je
    prekriti ovlaženom krpom posle
    pečenja.
  • Pita je baš hrskava, tako da je
    ja ipak malo prekrijem vlažnom
    krpom i posle sečem.

6 коментара:

  1. Odlicna pitica, spanac i sir su dobitna kombinacija.:) p.s. uh, te grcke pite, nema im premca... pamtim pekaru za mozda neki naredni put.:)) Srecan Uskrs i lepo provedite danasnji praznik!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno, Lana :) Uvek se ugojim u GR zbog peciva i girosa.

    ОдговориИзбриши
  3. divno zvuči...kanim se da je probam s korama od heljde

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pazi da kore budu dobro natopljene i da nisu puno debele. Ova pita mora biti hrskava :)

      Избриши
  4. Kore kod grckih pita su hrskave zbog toga sto koristimo iskljucivo maslinovo ulje. Zacini sto pisete u spisku sastojaka tj. Ruzmarin i bosiljak nikako nema u spanakopitu ili spanakotiropitu. Mirodjiju stavimo i to svezu!
    Uopste tradicionalno ne koristimo te zacine u pitama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na savetu. Uvek je dobro saznati iz prve ruke kako napraviti dobru spanakotiropitu.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...